Nyheter

Internationella blodgivardagen 2017

Idag den 14 juni är det Internationella blodgivardagen.

Syftet med Internationella blodgivardagen är också att värva blodgivare och att uppmuntra de som inte får ge blod att bli blodgivarambassadörer. Dagen firas till ära av professor Karl Landsteiner som upptäckte blodgruppssystemet år 1900 och som 1930 fick Nobelpriset för sin upptäckt. Den 14 juni är Landsteiners födelsedag.

Visste du att mer eller mindre 100% av de ordentligt underburna barnen behöver blod för att ersätta blodprover och för att de ska må bättre. I genomsnitt får barnet 1-3 transfusioner, där varje transfusion är 15 ml/kg. Vissa barn behöver förstås mer om de opererats eller fått andra komplikationer. Det handlar om ungefär 500 prematura barn per år.

Det behövs också erytrocyter och andra blodkomponenter till nyfödda, oftast i samband med operationer eller vid immuniseringar som kräver blodbyten (oftast hos fullgångna barn). Det rör sig om ca 300 hjärtbarn per år och ungefär lika många barn som opereras för missbildningar eller andra kirurgiska åkommor. Vid immuniseringar handlar det om ca 100 barn per år.

Det viktiga är inte bara att fler ger blod utan också att minska behovet av transfusioner hos barnen.

Vill du som anhörig, vän och förälder bli blodgivare? Läs mer på www.geblod.nu
Kan du inte ge blod? Då kan du som anhörig, vän och förälder vara delaktig och sprida information om hur viktigt det är att fler blir blodgivare. 

Läs mer: Internationella blodgivardagen

 Internationella blodgivardagen 2017

Källor: Advisory board Johan Kaarme och Uwe Ewald och www.geblod.nu

#giveblood

 

 


Pernilla Brown | 2017-06-14 00:05