Prematurföreningen Mirakel

Prematura barn

Vad är ett prematurt barn?

Alla barn som föds före 37 fullgångna graviditetsveckor anses vara prematura.

Barnets kropp utvecklas fortfarande mycket snabbt på den tiden och varje vecka kan göra en stor skillnad i hur redo barnet är att leva utanför livmodern. Det finns tre stora klassificeringar av prematur födelse:

 • Extremt prematur (mindre än 28 veckor)
 • Mycket prematur (från 28 – 31 veckor)
 • Mindre prematur (32 – 37 veckor)

 

För tidigt född?

Är du för tidigt född och söker stöd hos andra som också fötts för tidigt? Vi har en stödgrupp på Facebook: ”Vi för tidigt födda”.

 

Riskfaktorer

De faktorer som orsakar att barn föds för tidigt förblir ofta ett mysterium, men forskning visar att riskfaktorer inkluderar:

 • Vaginala infektioner
 • Havandeskapsförgiftning
 • För tidig hinnbristning
 • Onormal moderkaka
 • Anemi
 • Undernäring
 • Överansträngning
 • Kvinnor bär tvillingar eller fler
 • Kvinnor under 17 år eller över 35 år
 • Kvinnor som redan tidigare fött prematurt
 • Kvinnor som gjort abort

Många av orsakerna är okända och din läkare är den bästa personen att diskutera med dig om du har eventuella risker för förtidsbörd.

 

Ditt barns utseende

Din lilla bebis är mycket bräcklig.

Eftersom huden inte är fullt utvecklad, kan du ha möjlighet att se blodkärlen under. Detta ger prematura barn en rödlila hudfärg. Deras hud kan känna ”klibbiga” och kan lätt få blåmärken och rivas sönder lätt.

De flesta mycket prematura barn har också mycket mjukt hår som kallas lanugo, som kan täcka större delen av kroppen. Det försvinner när barnet växer.
Ditt lilla barns huvud kan ses som ovanligt stort med tanke på kroppens storlek och armarna och benen kan tyckas vara ganska långa.

Mycket prematura barn har väldigt lite fett som täcker deras ben. Allt eftersom ditt barn växer och utvecklar mer fett, bör hans/hennes huvud, armar och ben börja se mer ”normal” ut för sin storlek.

Det är inte ovanligt att en mycket prematur bebis ögonlock är igenstängda vid tiden för födelsen. Oroa dig inte om detta, eftersom de kommer att öppna i tid.

Öronen är också ännu under utveckling och kan mycket väl vara mycket nära huvudet och ha lite av det material som kallas brosk som ger öronen sin slutliga form. Om öronen är vikta eller böjda, kan de stanna i ett vikt läge för en stund. Oroa dig inte. Med tiden kommer öronen att utveckla brosk som gör att de sätts på plats vid beröring.

 

Din bebis rörelser

Det är vanligt att mycket prematura barn rör sig mycket lite, och när de gör det, är det på ett ”ryckigt” eller ”förskräcktt” sätt. Detta händer eftersom deras reflexer inte är fullt utvecklade och de har liten kontroll över sina muskler.

Eftersom dessa barn också har svaga muskler, måste du titta noga för tecken på ökad styrka och förmåga. Du kan se barnet röra eller böja en arm eller ett ben.

Du kan också se ett sugande gensvar om du sätter fingret nära barnets mun. När han sover, äter, och går upp i vikt, kommer hans kroppsform och hud att börja likna mer de äldre barnen.

Den information som presenteras på denna webbplats är inte avsedd som en ersättning för råd eller uppmärksamhet. Rådgör med di

n vårdgivare för individualiserad professionell vård.

Källa: EFCNI

 

Flutra Vrajolli – född i vecka 22 år 2000

1. När föddes du?
Jag föddes i vecka 22 den 3 maj år 2000 och jag vägde endast 530 gram och jag var 21 centimeter lång.

2. Har du som prematur fått några komplikationer?Flutra_vecka22-bJag låg på sjukhus i fyra månader. Idag har jag inga fysiska komplikationer, utan jag har en form av andningsproblem- inte astma, vilket vi och läkarna trodde i 13 år tills vi fick beskedet för sex månader sedan att de inte vet vad det är, men att det inte är någon astma.

3. Vet du orsaken till att du föddes för tidigt?
De hade inte hittat någon orsak till varför det blev som det blev, och undersökningarna visade inga konstigheter där efter till varför jag föddes för tidigt.

4. Hur mår du i dag?
Idag mår jag bra. Och jag arbetar så som de andra i min generation fastän jag var så liten. Men idag mår jag bra och själv så känner jag inte av några konstigheter, utan jag lever som en vanlig tonåring i min ålder.

5. Har du som prematur saknat något stöd i skolan, inom sjukvården etc?
Jag som prematurelev har saknat förståelsen i skolan då de gäller störande ljud osv. De har inte ansett att jag faktiskt har koncentrationsproblem, i och med att jag hör störande ljud runt omkring mig, vilket har resulterat i att jag har hunnit mindre på lektionerna pga störande ljud. Detta har påverkat mig mycket, eftersom jag vet att jag kan mer. Som prematurförälder – var uppmärksam på ert barns behov, låt ert barn vid behov få sitta i ett särskilt rum eller avskilt för att barnet ska få mer gjort inom självständiga arbeten, så att de inte halkar efter för mycket innan de behöver extrahjälp. Det kan kännas jobbigt som prematurbarn att berätta för sina klasskamrater att vara tysta för att man inte tål ljud, vilket kan vara känsligt för barnet, att jämt säga till sina klasskamrater att vara tysta. Därför gäller det för er som prematurföräldrar att ta tag i detta innan det blir för jobbigt för barnet.

6. Vad skulle du vilja säga till prematurföräldrar?
Jag skulle vilja säga till er alla prematuraföräldrar att försöka förklara för barnet om hur förlossningen var, så att barnet känner till om varför man kanske har någon extra läkarkontroll än de andra barnen i deras generation. Att försöka peppa

barnet och förklara för sitt barn att våga gå sin egen väg, att barnet har en egen unik stig att följa genom livet, där just hans/hennes kombination av talanger, erfarenheter, egenskaper, drömmar, drivkrafter och attityder kommer bäst till sin rätta. Att han/hon är den starkaste som finns på jorden som har bekämpat detta – ”ty ingen är så stark som just ditt/dina barn.”

7. Vad skulle du vilja säga till prematurbarn?Att vi är som alla andra. Att tänka positivt och våga visa framfötterna.

Flutra är vår nya administratör för Prematurföreningen Mirakels Instagram: http://instagram.com/prematurforeningen_mirakel#

Flutra Vrajolli

 

Flutra_vuxen